حتما دقت کردهاید که پس از جستجو در گوگل، برخی از نتایج با برچسبهای Ad یا Sponsored در بالاترین یا پایینترین قسمت صفحهی اول، نشان داده میشوند. این وبسایتها نه از طریق سئو و بهصورت ارگانیک، بلکه با استفاده از سرویس تبلیغات گوگل یا Google Ads به این صفحه رسیدهاند. سرویس گوگل ادز چیست و بهعنوان صاحب یک وبسایت چطور میتوان از مزایای آن بهرهمند شد؟
در این مقاله، ضمن بررسی ماهیت و نحوه عملکرد گوگل ادز، انواع و مزایای آن را بررسی خواهیم کرد. اگر به کسبوکار آنلاین مشغول هستید، با ما همراه شده و با یکی از اصلیترین روشهای افزایش بازدید از سایت خود آشنا شوید.
گوگل ادز چیست؟
سرویس تبلیغات گوگل یا Google Ads که قبلا با نام کاملتر Google Adwords شناخته میشد، به وبسایتها اجازه میدهد صفحات خود را با پرداخت هزینه، در سراسر این موتور جستجو و وبسایتهای شریک و وابسته آن آن مانند یوتوب، تبلیغ کنند.
حتما میپرسید که تبلیغات مجاز در گوگل ادز چیست؟ پاسخ این است که همهی وبسایتها میتوانند خدمات، کالاها و حتی محتواهای خود را در گوگل تبلیغ کنند. هدف از این کار، جذب ترافیک بر اساس احتمال مشابهت علاقهمندی یا نیازهای کاربران با محتوای سایت تبلیغدهنده است.
روش ایجاد تبلیغ در گوگل ادوردز چیست؟
تبلیغات گوگل ادز چیست
استفاده از سرویس گوگل ادز ساده است. برای این منظور باید مراحل زیر را طی کنید:
- افتتاح حساب در Google Ads و تعیین نام کسبوکار، قراردادن لینکهای لازم از وبسایت، کانال یوتوب و غیره، تکمیل اطلاعات مربوط به روش پرداخت
- ساختن اولین کمپین با کلیک روی گزینهی New Campaign در بالای داشبورد اصلی
- تعیین یکی از اهداف یا Objective های ارائهشده مانند فروش، سرنخ، تبلیغات اپلیکیشن و غیره
- انتخاب نوع کمپین (در قسمتهای بعدی تفاوت انواع کمپین گوگل ادز را شرح میدهیم).
- تعیین استراتژی پرداخت یا Bidding با تعیین بودجهی موردنظر و نحوهی خرج شدن آن مانند ایجاد سرنخ، ترافیک، نرخ تبدیل و غیره.
- تعیین حداکثر هزینه برای نوع Bidding موردنظر. به کاربران مبتدی توصیه میشود این گزینه را خالی بگذارند.
- تعیین مخاطبان با مشخص کردن موقعیت جغرافیایی، زبان، علاقهمندیهای احتمالی یا اطلاعات دقیقتر
- ایجاد تبلیغ با تعیین و آپلود مواردی نظیر کلمات کلیدی، URL ها، عکس، هدلاین، ویدیو، دیسکریپشنها، شمارهتماس، Callout ها و غیره. برای ایجاد تبلیغ تاثیرگذار باید از متخصص تولید محتوا کمک بگیرید.
اگر برای اولین بار است که از این سرویس استفاده میکنید و درواقع هنوز نمیدانید که مزایا و نتایج تبلیغات ادوردز چیست؟ توصیه میکنیم وارد جزئیات نشده و حتیالامکان از پیشنهادهای خود گوگل استفاده کنید. پس از مدتی میتوانید جزئیات تبلیغ خود را با توجه به نتایج آن تغییر دهید.
معیار هزینه در گوگل Ads چیست؟
تبلیغات گوگلی چیست
اما معیار و سازوکار محاسبهی هزینهها در گوگل ادز چیست؟ پاسخ به این سوال، چندان ساده نیست. بهطور خلاصه، هزینه تبلیغات در گوگل ادز بر اساس مدلی به نام پرداخت به ازای اقدام یا pay-per-action محاسبه میشود. این مدل، تعیین میکند که به ازای هربار عملکرد موفقیتآمیز تبلیغ، چه مقدار هزینه از سوی تبلیغدهنده پرداخت شود. این محاسبه، کاملا به نوع Bidding یا استراتژی پرداختی که در زمان ایجاد تبلیغ تعریف کردهاید بستگی دارد.
انواع استراتژی پرداخت در گوگل ادز چیست؟
انواع روش پرداخت یا بیدینگ در سرویس تبلیغات گوگل ادز عبارتند از:
- هزینه به ازای کلیک (Cost Per Click) یا CPC.
- هزینه به ازای نمایش هر هزار بار تبلیغ (Cost Per Mile) یا CPM.
- هزینه به ازای تعامل (Cost Per Engagement) یا CPE. تعامل میتواند مشاهدهی ویدیویی خاص، ثبت نام در لیست ایمیل یا هر اقدام خاص دیگری باشد.
بهعنوان مثال، هزینه تبلیغات CPC به ازای هر بار کلیک روی لینک تعیین میشود. اما معیار تعیین هزینه گوگل ادز چیست؟ اگر در زمان ارائهی تبلیغ، حداکثر پرداختی دلخواه خود را در مرحلهی بیدینگ تعیین کنید، گوگل همین مقدار بهعنوان معیار خود در نظر میگیرد. در غیر این صورت، خود گوگل با توجه به معیارهایی مانند ترافیک برندها و تبلیغات مشابه، نوع مخاطبان، زمان و موقعیت جغرافیایی نمایش آگهی، هزینهای تعیین کرده و پیشنهاد میدهد. البته این هزینه معمولا بر اساس معیارهایی که ذکر شد، ممکن است در طول زمان تغییر کند.
تفاوت بیدینگ و بودجه تبلیغات گوگل ادوردز چیست؟
قیمت تعیینشده از سوی شما برای هریک از استراتژیهای پرداخت با بودجهی کلیای که برای کمپین خود تعریف کردهاید متفاوت است. در زمان تعیین بودجه میتوانید آن را برای یک بازهی زمانی مثلا یک ماه تعریف کرده و سپس حداکثر مقدار تخصیص آن به هر روز را نیز معین کنید. بهعنوان مثال میتوانید بودجهی ۹۰ دلاری خود برای یک برای یک تبلیغ سیروزه را به سه دلار برای هر روز تقسیم نمایید. بهاینترتیب، اگر حداکثر هزینهای که برای هر بار کلیک روی تبلیغ معین کرده باشید، ۱٫۵ دلار باشد، پس از دو بار کلیک روی آن، تبلیغ شما دیگر در طول آن روز، نمایش داده نخواهد شد.
سازوکار نمایش تبلیغ در گوگل ادز چیست؟
گوگل همواره در حال دریافت تبلیغاتی با محتوا و بازار هدف مشابه است. حال سوال مهم این است که معیار انتخاب از بین آنها چیست؟ بهطورکلی، این موتور جستجو معیارهایی نظیر ارتباط با ویژگیهای مخاطب و نزدیکی معنایی عبارات جستجوشده با محتوای تبلیغ را معیار خود برای نمایش Ad ها قرار میدهد. معیار مهم دیگر این موتور جستجو، تعامل قبلی کاربر با وبسایت تبلیغدهنده است. به همین دلیل است که در وبسایتهای دیگر، تبلیغات مربوط به سایتهایی را میبینیم که از آنها بازدید کردهایم.
از طرف دیگر، گوگل مکانیسمی به نام حراج یا Auction دارد که بسته به میزان هزینهای که سایتها برای تبلیغات خود تعیین کردهاند، اولویت نمایش آنها را تعیین میکند. بهعنوان مثال، اگر ارتباط محتوای دو تبلیغ و نوع مخاطبان آنها بسیار به هم شبیه باشد، تبلیغی نمایش داده میشود که هزینهی بیشتری پرداخت میکند. گوگل همچنین با توجه به معیارهایی مانند ترافیک تبلیغات در یک زمینه یا کلمات خاص، ارزش هربار نمایش تبلیغ را معین میکند. اگر بودجهی تعیینشده از سوی شما از این میزان کمتر باشد، تبلیغتان طبیعتا نشان داده نخواهد شد.
پس از مدتی از انتشار Ad، معیار مهم دیگری به معیارهای پیشین برای نمایش تبلیغات از سوی گوگل اضافه میشود و آن، میزان رضایت کاربران از تعامل با Ad های قبلی است. این میزان رضایت که به آن Ad Rank گفته میشود، مستقیما تحت تاثیر محتوا، تجربهی کاربری و سئو سایت شماست.
انواع کمپین در تبلیغات گوگل ادز چیست؟
دستهبندی کمپینهای گوگل ادز در سالهای اخیر تغییرات زیادی کرده است. مطابق جدیدترین دستهبندی در این سرویس، هفت نوع کمپین تعریف شدهاند که در ادامه هریک را مختصرا معرفی میکنیم.
تبلیغات جستجوی گوگل
اگر بپرسید که محبوبترین کمپین در تبلیغات گوگل ادز چیست؟ پاسخ کمپین Search یا جستجو است که فرمت اصلی آن کلمات یا Text است. آنها برای ارائهی اطلاعاتی مانند شمارهتماس و جزئیات محصول، بهترین گزینه بهشمار میروند.
کمپینهای Search، شامل بخشهایی مانند هدلاین، دیسکریپشن و لینک هستند. مزیت اصلی آنها نیز راهاندازی آسان، سریع و ارزانتر و نیز سازگاری بالا با سایتهای فروش با هدفگذاری بسیار خاص مانند فروش یک کالا است. برخی از تبلیغات کمپین جستجو، ریسپانسیو هستند. به این معنی که در هر اندازه از صفحهنمایش از موبایل تا لپتاپ خوانا هستند.
کمپین تبلیغات نمایشی گوگل
اما منظور از کمپین نمایش یا Display Campaigns در گوگل ادز چیست؟ همانطورکه قابلحدس است این کمپین، Ad های تصویری با فرمت عکس را در بر میگیرد. آنها در همهی بخشهای وب، ازجمله سایتهای شریک گوگل نمایش داده میشوند. تاثیرگذاری Display Campaigns نسبت به تبلیغات متنی بیشتر بوده و برای برندینگ ایدهآل است.
کمپین ویدیویی گوگل ادز
اگر تبلیغی ویدیویی طراحی کردهاید، بهترین روش برای نمایش آنلاین آن، کمپین ویدیویی گوگل ادز است. بهاینترتیب، ویدیوی شما در وبسایتهایی مانند یوتوب و سایر وبسایتهای شریک گوگل با امکان پخش ویدیو نمایش داده میشود.
کمپین Performance Max
این دسته که قبلا با نام لوکال ادز شناخته میشد، با استفاده از راهکارهایی مانند هوش مصنوعی سفارشیسازی مخاطبان تلاش میکند یک استراتژی کلی برای کسب بهترین نتیجه از تبلیغات ارائه کند. بسیاری میپرسند که مزیت کمپین گوگل ادز چیست؟ گوگل مدعی است که Performance Max تا ۱۸ درصد بازدهی بهتری نسبت به کمپینهای سنتی دارد. ایجاد آن اما معمولا نیازمند راهاندازی کمپینهای دیگر است.
کمپین تبلیغات اپلیکیشنی گوگل ادز
با توجه به تازگی این دسته، بسیاری از کاربران میپرسند که منظور از تبلیغات اپ در گوگل ادز چیست؟ این کمپین برای تبلیغات اپلیکیشن شما و محتواهایش طراحی شده است. هدف نیز این است که بازدیدکننده، به سمت دانلود اپ شما از بازارهای دانلود اپلیکیشن در ios یا android سوق داده شود. فرمت App Campaign معمولا تصویری یا ویدیویی است.
کمپین هوشمند گوگل ادوردز چیست؟
کلمهی هوشمند یا Smart در عنوان این کمپین، به سادگی راهاندازی آن اشاره میکند. این نوع تبلیغات گوگل ادز نیز از مکانیسمهای AI برای افزایش بهرهوری استفاده میکند. طرز کار آن نیز بهطور خلاصه این است که با وارد کردن اطلاعات اولیه و ساخت چند تبلیغ، بهترین هدف یا Objective به شما پیشنهاد میشود. بهاینترتیب، در زمان و هزینهتان صرفهجویی خواهد شد.
کمپین خرید در گوگل ادوردز
در کمپین Shopping Ads یک کاتالوگ برای محصولات یا خدمات شما طراحی و به کاربران نمایش داده میشود. بستر اجرای این کمپین نیز میتواند صفحات سرچ گوگل، یوتوب، جیمیل و دیگر مکانها باشد. گوگل، مرتبطترین کالاها را به مخاطب بر اساس ویژگیهای او یا سابقه تعاملش با وبسایت شما نشان میدهد.
مزایای تبلیغات در گوگل ادوردز چیست؟
مهمترین مزایای سرویس تبلیغات گوگل را میتوان به موارد زیر خلاصه کرد:
- سرعت نمایش بسیار بالا
- انعطافپذیری عالی با انواع فرمتها
- امکان ایجاد تغییرات جزئی روی تبلیغ در طول اجرای کمپین
- ارائهی نتایج دقیق با جزئیات کامل که میتواند به اجرای موفقیتآمیز سیاستهای سئو یا کمپینهای بهتر در آینده منجر شود.
- امکان تعیین مخاطب هدف با دقت بسیار بالا
- امکان تعامل دوباره با بازدیدکنندگان پیشین سایت یا اپلیکیشن
- هزینهی مقرونبهصرفه و متناسب با نتایج بهدستآمده
خدمات سئو و تولید محتوای سرو مارکتینگ
حال که دانستیم معنی تبلیغات در گوگل ادز چیست باید به پیشنیاز این اقدام اشاره کنیم. همانطورکه در طول مقاله گفتیم، سئوی سایت و تجربهی کاربر از آن، تاثیر زیادی بر موفقیت تبلیغات در گوگل ادز دارد. در غیر این صورت، نهتنها هزینه و زمان صرفشده برای راهاندازی کمپین هدر میرود؛ بلکه Ad های بعدی نیز تحت تاثیر عملکرد ضعیف قبلی شما قرار میگیرند. بنابراین، توصیه میشود پیش از راهاندازی کمپینهای تبلیغاتی، نسبت به تولید محتوای اصولی و بهبود سئوی سایت خود اقدام کنید.
سرومارکتینگ، دقیقا به همین منظور در کنار شما است. تولید محتوای متنی و تصویری باکیفیت و دست اول، لینکسازی اصولی، انجام کیورد ریسرچ با توجه به بازار هدف و محصولات شما و سئوی تکنیکال تنها بخشی از خدمات ما برای بهبود رتبهی ارگانیک سایت شما در گوگل هستند.