فارغ از اینکه در حوزه سئو فعالیت داشته باشید یا تولید محتوا، آشنایی با انواع الگوریتم گوگل به افزایش بازدید سایت و جلوگیری از پنالتی شدن آن توسط این موتور جستجو، کمک بسزایی خواهد کرد. الگوریتم های گوگل برای سئو از آن جهت اهمیت دارند که این موتور جستجو برای رتبهبندی و نمایش نتایج از آنها استفاده میکند؛ در نتیجه، برای رسیدن به بهترین رتبه باید با تمامی این الگوریتمها آشنا باشید و وبسایت و محتواهای خود را بر اساس آنها بهینه کنید.
در پاسخ به این سوال که الگوریتم گوگل چیست، میتوان گفت که الگوریتمها یک سیستم پیچیده و مجموعهای از دستورالعملها برای شناسایی صفحات مختلف، ایندکس کردن آنها، دستهبندی، رتبهبندی و همچنین نمایش نتایج بر همین اساس هستند. الگوریتم های گوگل به منظور ارائه بهترین تجربه کاربری، دائما در حال آپدیت شدن هستند. آشنایی با این الگوریتمها کمک میکند تا نتیجه بهتری را در SERP یا صفحه نتایج موتور جستجو بگیرید. به همین بهانه، در ادامه میخواهیم نگاهی به لیست کامل آنها داشته باشیم.
اسامی الگوریتم های گوگل
بیش از ۱۰ سال از ارائه و آپدیت الگوریتم های گوگل میگذرد و حالا به تعداد آنها بسیار افزوده شده است. با این حال، در پایین قصد داریم در مورد برخی از مهمترین موارد صحبت کنیم.
الگوریتم Top Heavy گوگل چیست؟
الگوریتم Top Heavy گوگل که نخستین بار در سال ۲۰۱۲ معرفی شد، تلاش دارد تا سایتهایی که از تبلیغات به شکل غیر منطقی و بیش از حد در بخش بالایی صفحه استفاده میکنند را از صفحه نتایج جستجو حذف کند.
الگوریتم YMYL چیست؟
الگوریتم YMYL که مخفف عبارت “Your Money, Your Life” به معنی «پول شما، زندگی شما» است، سایتها و صفحاتی را هدف میگیرد که در مورد سلامتی، شادی، امنیت یا ثابت مالی آینده مردم صحبت میکنند. صفحات مالی یا فروشگاهی یا سایتهایی با محتوای قانونی و پزشکی در این دسته قرار میگیرند.
الگوریتم اسمیت (SMITH) گوگل چیست؟
دیگر الگوریتم گوگل که میتواند روی سئو هم اثرگذار باشد، الگوریتم اسمیت است. SMITH روی محتواهای طولانی تمرکز داشته و ارتباط بخشهای مختلف متن با یکدیگر را از لحاظ مفید بودن برای کاربر، بررسی میکند.
الگوریتم موبایل فرندلی یا موبایل گدون گوگل چیست؟
یکی دیگر از مهمترین الگوریتم های گوگل برای سئو که آوریل سال ۲۰۱۵ منتشر شد، الگوریتم موبایل فرندلی یا گدون (Mobilegeddon) است و به سایتهایی را در صفحه نتایج جستجو در اولویت قرار میدهد که رابط کاربری آنها برای تلفنهای هوشمند بهینه شده باشد.
الگوریتم می دی (MayDay) گوگل چیست؟
کلمات کلیدی بلند از زمانی که گوگل الگوریتم می دی را معرفی کرد، بیش از پیش در سئو اهمیت پیدا کردند. در حقیقت، این آپدیت کمک میکند تا سایتهایی متناسب با کلیدواژههای طولانیتری که کاربران جستجو میکنند، در اولویت باشند.
الگوریتم پی دی لون (Payday Loan) گوگل چیست؟
الگوریتم پی دی لون که سال ۲۰۱۳ به عنوان آپدیتی مهم برای موتور جستجوی گوگل ارائه شد، مربوط به عبارتها و سایتهای اسپم مورد استفاده میشود تا نتایج مرتبطتری پیش روی کاربران قرار بگیرد.
الگوریتم کافئین یا Google Caffeine چیست؟
این آپدیت در سال ۲۰۱۰ منتشر شد تا موتور جستجوی گوگل با استفاده از تکنولوژیهای جدیدتر، خیلی سریعتر قادر به کراول کردن سایتها و ایندکس کردن صفحات باشد. الگوریتم کافئین در مقایسه با دیگر موارد این لیست، ارتباط چندانی با سئو سایتها ندارد.
الگوریتم گوگل MUM چیست؟
الگوریتم MUM از تکنولوژیهای مبتنی بر هوش مصنوعی برای پیدا کردن محتوای مرتبط با عبارتهای جستجوشده توسط کاربران در قالب زبانهای مختلف استفاده کرده و تجربه کاربری بهتری را به ارمغان میآورد.
الگوریتم Paraphrasing چیست؟
گوگل با پیادهسازی الگوریتم Praphrasing، این امکان را به موتور جستجو خود داده است تا پاسخ سوالات کاربران را به صورت خلاصه و مفید با استفاده از اطلاعات موجود در سطح وب ارائه کند.
الگوریتم E-A-T چیست؟
این یکی دیگر از مهمترین الگوریتم های سئو است که به گوگل کمک میکند تا کیفیت صفحهها و محتوای آنها را بر اساس سه ویژگی «تجربه و تخصص، اعتبار و اعتماد» بررسی کرده و نتایج جستجو را بر اساس الگوریتم E-A-T خود تغییر دهد.
الگوریتم موبایل فرست ایندکس (Mobile First Index) چیست؟
با الگوریتم موبایل فرست ایندکس، گوگل از نسخه موبایلی سایتها برای کراول کردن صفحه و ایندکس آنها در موتور جستجوی خود استفاده میکند.
الگوریتم هیلتاپ (Hilltop algorithm) چیست؟
یکی از قدیمیترین آپدیتهای الگوریتم گوگل که سال ۲۰۰۳ ارائه شد، الگوریتم هیلتاپ بود. این بهروزرسانی که امروزه هم اهمیت بالایی دارد، به موتور جستجو کمک میکند تا هنگام جستجوی در بخش Google News، عبارتها و صفحاتی که بیشترین ارتباط را با کلیدواژه شما دارند نیز در نتایج جستجو نشان داده شوند.
الگوریتم فلوریدا (Google Florida) چیست؟
الگوریتم فلوریدا از قدیمیترین آپدیتها برای موتور جستجو گوگل است و سایتهایی را هدف میگیرد که با استفاده از تکنیکهای سئو کلاهسیاه، سعی میکردند تا در صفحه نتایج رتبه بگیرند.
الگوریتم EMD یا Exact Match Domain چیست؟
الگوریتم EMD گوگل، سایتهای را از صفحه نتایج جستجو حذف میکرد که از کلیدواژههای پرکاربرد برای نام دامنه خود استفاده کرده اما محتوای باکیفیت یا مناسبی را ارائه نمیکردند.
الگوریتم رنک برین یا RankBrain Algorithm چیست؟
در بین الگوریتم های سئو، الگوریتم رنک بریم را میتوان از مهمترینها دانست؛ آپدیتی که سال ۲۰۱۵ ارائه شد و به واسطه آن، موتور جستجو با استفاده از سیستم یادگیری ماشینی و همچنین در نظر گرفتن بیش از ۱۰۰ فاکتور، نتایج مرتبطتری را پیش روی کاربران قرار میدهد. این الگوریتم روی رتبهبندی سایتها نیز تاثیر بسیار زیادی دارد.
الگوریتم رقص گوگل یا گوگل دنس (Google Dance) چیست؟
الگوریتم رقص گوگل هم در زمان ارائه، سر و صدای زیادی را به پا کرد چرا که باعث میشود صفحات مختلف به صورت تصادفی، در رتبههای بالاتر یا پایینتر قرار بگیرند. این رویکرد به گوگل اجازه میدهد تا با دادن شانس به صفحات مختلف برای بهتر دیده شدن، کیفیت آنها را ارزیابی کرده و سایتها را به شکل بهتری رتبهبندی کند.
الگوریتم دزدان دریایی یا Pirate algorithm چیست؟
از آنجایی که گوگل نمیتواند تکبهتک صفحاتی که ناقض قوانین کپیرایت هستند را بررسی کند، الگوریتم دزدان دریایی را معرفی کرد تا صفحاتی که ناقض دستورالعملهای کپیرایت DCMA هستند، نشانهگذاری شوند. البته، این الگوریتم باعث حذف سایتها از صفحه نتایج جستجو نمیشود.
الگوریتم چیدمان صفحه یا page layout گوگل چیست؟
گوگل با استفاده از الگوریتم چیدمان صفحه که سال ۲۰۱۲ معرفی شد، سایتهایی را جریمه میکند که حجم بسیار بالایی از تبلیغات را در بخش بالایی سایت یا اصطلاحا fold قرار میدهند.
الگوریتم مدیک (Google Medic) چیست؟
الگوریتم مدیک، تواناییهای موتور جستجو گوگل در شناسایی و تشخیص اعتبار و کیفیت صفحات مختلف را بهبود بخشیده و نتایجی بهتر را به نمایش درآورد.
الگوریتم هاوک (Hawk) یا شاهین چیست؟
الگوریتم شاهین یا هاوک به گوگل اجازه میدهد تا نتایج مرتبطتری را پیش روی افرادی قرار دهد که عبارتهای لوکال یا محلی را جستجو میکنند. اثر این آپدیت را میتوان زمانی که کاربر به دنبال چیزی در نزدیکی خودش بوده و از عبارتی مثل «نزدیک من» استفاده میکند، مشاهده کرد.
الگوریتم ماه عسل گوگل (Google Honeymoon) چیست؟
الگوریتم گوگل هانی مون، مربوط به حالتی میشود که گوگل، یک محتوای جدید را در بالای صفحه نتایج جستجو نشان میدهد تا کیفیت و اعتبار آن را بررسی کرده و سپس برای رتبهبندی آن، تصمیم بگیرد. در نتیجه، میتوان گفت که الگوریتم ماه عسل، فرصتی بسیار خوب را در اختیار سایتها یا محتواهای جدید برای دیده شدن قرار میدهد.
الگوریتم گوگل فرد (Google Fred) چیست؟
در بین الگوریتم های گوگل برای سئو، بد نیست به الگوریتم گوگل فرد نیز اشاره کنیم؛ آپدیت مهمی که روی سایتهایی که با استفاده از تکنیکهای کلاهسیاه قصد کسب درآمد دارند، اثرگذار بوده و رتبه آنها را کاهش میدهد.
الگوریتم کبوتر یا Pigeon algorithm چیست؟
سال ۲۰۱۴، گوگل با ارائه الگوریتم کبوتر به عنوان یک آپدیت مهم، شیوه رتبه گرفتن کسبوکارهای محلی را برای همیشه تغییر داد. این الگوریتم بر اساس فاکتورهایی مثل فاصله و موقعیت مکانی کار میکند.
الگوریتم گورخر (Google Zebra) چیست؟
با افزایش روزافزون تعداد فروشگاههای آنلاین، الگوریتم گورخر به گوگل کمک میکند تا فروشگاههای فیک که محتوای ضعیفی ارائه میکنند را شناسایی کرده و تا حد ممکن، مانع از بروز کلاهبرداریهای آنلاین شود.
الگوریتم پاندا یا (Google Panda) چیست؟
گوگل با الگوریتم پاندا به جنگ سایتهایی میرود که محتوای اسپم فراوان و بیکیفیتی را تولید میکنند. این آپدیت نخستین بار در فوریه ۲۰۱۱ منتشر شد و یکی از مهمترین الگوریتم های سئو محسوب میشود.
الگوریتم فرشنس (Freshness) چیست؟
از سال ۲۰۱۱ که گوگل الگوریتم فرشنس را معرفی کرد، آپدیت محتواهای قدیمی و بهروزرسانی آنها به یکی از مهمترین فاکتورها برای دستیابی به رتبههای بهتر در این موتور جستجو تبدیل شد.
الگوریتم پنگوئن یا (Penguin Algorithm) چیست؟
مورد بعدی در لیست مهمترین الگوریتم های سئو، الگوریتم پنگوئن است که سال ۲۰۱۲ معرفی شد و رتبه سایتهایی را کاهش میداد که دستورالعملهای وبمستر تولز (که حالا نام آن به سرچ کنسول تغییر کرده) را رعایت نمیکردند.
الگوریتم مرغ مگس خوار یا Hummingbird چیست؟
الگوریتم مرغ مگس خوار که میتوان آن را از مهمترین الگوریتم های گوگل برای سئو معرفی کرد، تمرکزی جدی روی زبان طبیعی داشته و نتایج را بر اساس معنا و مفهوم کلمات و عبارتهایی که کاربران جستجو کردهاند، نشان میدهد.
الگوریتم موش کور (possum) چیست؟
الگوریتم موش کور که به عنوان آپدیتی مهم در سپتامبر سال ۲۰۱۶ برای موتور جستجو گوگل معرفی شد، با محتوا و اطلاعات اسپم که در Google Maps و Google Local Finder وجود دارد، مبارزه میکند.
الگوریتم برت (BERT) چیست؟
الگوریتم برت در واقع یک مدل زبانی توسعهیافته توسط گوگل است که همانند انسانها میتواند معنا و مفهوم کلمات و همچنین قصد کاربران از جستجوی آن عبارت را تشخیص داده و نتایج را بر همین اساس نمایش دهد.
سخن پایانی
در حال حاضر، گوگل بزرگترین موتور جستجو در جهان به حساب میآید و البته نمیخواهد جایگاه خود را از دست دهد؛ به همین جهت هم دائما الگوریتمهای خود را آپدیت میکند تا بتواند تجربه کاربری بهتری را برای همگان فراهم کند. آشنایی با الگوریتم های گوگل برای سئو نیز اهمیت زیادی دارند چرا که به صاحبان کسبوکارها کمک میکنند تا محتواهای خود را به بهترین شکل، بهینه کرده و به رتبههای بالاتر در صفحه نتایج جستجو دست پیدا کنند.