موتور جستجوگر گوگل که به اختصار با نام «گوگل» نیز شناخته میشود، بزرگترین موتور جستجو دنیا با سهم بازار بیش از ۹۰ درصدی است. روزانه، میلیاردها جستجو توسط افراد مختلف در سراسر جهان در این وبسایت انجام میشود. این موتور جستجو همچنین بخشهای مخصوصی برای پیدا کردن مواردی مانند ویدیو، عکس، کتاب و … نیز دارد تا هر آنچه کاربران به آن نیاز دارند، از همین طریق در اختیارشان قرار بگیرد. اگر میخواهید با شیوه عملکرد این موتور جستجوگر، کسب درآمد و همچنین آینده آن آشنا شوید، تا انتها در کنار ما باشید.
شیوه نمایش اطلاعات توسط موتور جستجوگر گوگل
فرآیند جستجو و نمایش اطلاعات در گوگل، چند بخش مختلف دارد که پیدا کردن صفحهها و مطالب جدید توسط رباتها، نخستین بخش است؛ در این مرحله، رباتها که از آنها با نام «کراولر» یا «خزنده» نیز یاد میشود، دائما به جستجوی صفحات مختلف و پیدا کردن اطلاعات جدید پرداخته و تمام دادهها را در کتابخانهای عظیم طبقهبندی میکند. به محض اینکه کاربران، عبارتی مشخص را جستجو میکنند، گوگل مرتبطترین نتایج را از کتابخانه خود استخراج کرده و پیش روی کاربران قرار میدهد.
شیوهی نمایش اطلاعات، بسته به اینکه به دنبال چه چیزی باشید، کاملا متفاوت است؛ مثلا کاربرانی که نام یک شهر یا موقعیت مکانی را جستجو میکنند، در کنار اطلاعات نمایش دادهشده میتوانند موقعیت مکانی، اطلاعات و تصاویر آن را نیز در کنار صفحه مشاهده کنند. این یعنی کاربران در بسیاری از موارد، بدون آن که نیاز به باز کردن هیچیک از سایتهای اینترنتی داشته باشند، میتوانند اطلاعات مورد نیاز خود را در همان صفحهی جستجو ببینند. خوشبختانه، این موتور جستجو به اندازهای هوشمند است که با کنار هم قرار دادن صدها فاکتور از جمله موقعیت جغرافیایی کاربر، تاریخچه جستجوی او در فضای اینترنت، هدف سرچ و … مرتبطترین نتیجه را ارائه دهد.
رویکرد گوگل برای رتبه بندی سایت ها
شیوه رتبه بندی سایتها و صفحات مختلف در صفحه نتایج، یکی از مهمترین بخشها در مورد موتور جستجوگر گوگل است. برای این کار، گوگل مجموعهای از شاخصهای اصلی از جمله معنا و مفهوم کلمات یک صفحه، ارتباط آنها با عبارت جستجوشده توسط کاربر، کیفیت صفحه، قابل استفاده بودن و محتوا را در کنار هم قرار میدهد تا صفحاتی که بیشترین تناسب را دارند، بالاتر از سایرین قرار گیرند.
البته اینها تنها بخشی از شاخصهای مورد استفاده توسط گوگل هستند و تعداد این فاکتورها از بیش از ۲۰۰ مورد نیز عبور میکند. متاسفانه اطلاعات چندانی در مورد لیست کامل این شاخصها و تاثیر دقیقشان بر نتایج جستجو نداریم، ولی میتوان گفت که تقریبا همه آنها مهم بوده و بهنوعی با شاخصهای اصلی که بالاتر بیان کردیم، در ارتباط هستند. به همین دلیل، توصیه میشود که کار تولید محتوا و تهیه مطالب با توجه به تمامی اصول کوچک و درشت انجام شود تا بتوان بهترین نتیجه را از انجام کارها گرفت.
الگوریتم های موتور جستجو گوگل چه کاربردی دارند؟
گوگل برای رتبهبندی و تشخیص محتوای باکیفیت از سایرین، از شاخصهایی استفاده میکند که بالاتر بیان کردیم؛ این شاخصها در واقع بخشی از الگوریتم گوگل به حساب میآیند و سازندگان این موتور جستجو، دائما در حال بهروزرسانی آنها هستند. این یعنی فاکتورها در هر زمان ممکن است تغییر کنند. در نتیجه، تمام متخصصان سئو سایت باید به این موارد توجه داشته باشند تا مطمئن شوند که مطالب آنها بهترین نتیجه را خواهد گرفت.
جالب است بدانید که گوگل، بهروزرسانی الگوریتمهای خود را بدون اطلاع قبلی انجام داده و همین مسئله باعث میشود تا متخصصان حوزه SEO همواره به دنبال نشانههای این تغییرات بوده و با گزارش آنها به یکدیگر، به جزئیات آن پی ببرند. افت بازدید ناگهانی یا تغییرات محسوس در رتبه صفحات مختلف، نشان میدهند که گوگل در حال کار روی الگوریتمها و ایجاد تغییر در آنهاست.
گوگل معمولا هر سال، الگوریتمهای خود را با تغییرات گسترده همراه کرده و آنها را با نامهای مخصوص معرفی میکند تا فعالان این حوزه بتوانند کارهای خود را با دقت و برنامهریزی بیشتری انجام دهند؛ پاندار، پنگوئن، مرغ مگس خوار و … برخی از معروفترین الگوریتمهای موتور جستجوگر گوگل به حساب میآیند.
موتور جستجو گوگل چگونه کسب درآمد می کند؟
حتما تا اینجا، این سوال برای شما مطرح شده است که موتور جستجوگر گوگل که تمام اطلاعات را به بهترین شکل و به صورت کامل رایگان در اختیار کاربران قرار میدهد، از کجا درآمد کسب میکند؟ در پاسخ باید بگوییم که اصلیترین مورد، تبلیغات است؛ در ادامه، دو نمونه از اصلیترین موارد را تشریح میکنیم.
گوگل ادز
یکی از مرسومترین روشهای تبلیغاتی، پرداخت به ازای کلیک است؛ رویکردی که گوگل تحت عنوان گوگل ادز از آن استفاده میکند. در این سیستم، تبلیغات مختلف برای عبارتها یا کلیدواژههایی خاص در بالای نتایج جستجو و با لیبل Sponsered به نمایش در آمده و زمانی که کاربران روی این تبلیغات کلیک میکنند، گوگل مبلغی مشخص را دریافت خواهد کرد. این سیستم که در ایران نیز طرفداران زیادی دارد، با نام گوگل ادز شناخته میشود.
تبلیغات هدفمند
یکی دیگر از اصلیترین منابع درآمد موتور جستجو گوگل، نمایش تبلیغات در بخش کناری صفحه نتایج جستجو است. گوگل این تبلیغات را با دادههایی که از موقعیت مکانی، تاریخچه جستجو، علایق و … کاربران جمعآوری میکند، نشان میدهد تا بتواند بالاترین بازدهی را داشته باشد.
چگونه رتبه بهتری در صفحه اول گوگل بگیریم؟
برای رسیدن به رتبههای بالا، هیچچیز به اندازه سئو سایت اهمیت ندارد. به صورت کلی، سئو (SEO) به مجموعهای از رویکردها برای دستیابی سایتها به رتبههای بالاتر گفته میشود.
برای رسیدن به این مهم، از طراحی سایت تا تولید انواع محتواها، اهمیت داشته و کمک میکنند تا صاحبان سایتها بتوانند به رتبههای بسیار بالا در گوگل دست پیدا کنند.
برخی از مهم ترین فاکتورهای رتبه گرفتن در گوگل
مواردی که در پایین ذکر میشود، از فاکتورهای مهمی هستند که با توجه به آنها، رتبه سایتهای مختلف را تا حد قابل توجهی افزایش خواهد داد:
- سازماندهی محتوا: استفاده از هدینگهای اصلی و فرعی در کنار استفاده از بولت لیستها و دیگر علائم موجود، باعث نظم دادن به محتوا شده و به گوگل کمک میکنند تا رباتهای آن، محتوای شما را بهتر ببینند.
- طول محتوا: اینکه حتما یک محتوای طولانیتر بتواند رتبه بهتری در صفحه نتایج جستجو گوگل بگیرد یک اصل نیست، ولی تجربه نشان داده که تاثیر بسیار زیادی دارد.
- ساختار سایت: ساختار سایت، کدنویسی و فهرستبندی مطالب در آن میتوانند یک سیگنال قوی و مثبت را برای ایندکس بهتر صفحه برای رباتهای گوگل ارسال کنند.
- بک لینک: بک لینک ها در واقع لینکهای سایتهای دیگر به وبسایت شماست؛ مسئلهای که نشان میدهد سایتهای دیگر به شما اعتماد دارند.
- اعتبار دامنه: اعتبار دامنه یا دامین آتوریتی (DA)، یکی از شاخصهای مهم برای اندازهگیری اعتبار یک صفحه بوده و خود به عوامل بسیار متعددی بستگی دارد. اصلیترین راهها برای بالا بردن DA را میتوان تولید محتوای باکیفیت و غنی در کنار دریافت بک لینک از سایتهای دیگر دانست.
- توضیحات متا: توضیحاتی کوتاهی که در صفحه نتایج جستجو به نمایش در میآیند، اهمیت بسزایی در رتبه گرفتن سایتها داشته و میتوانند حاوی کلمات کلیدی مختلف باشند.
- استفاده از نوشته جایگزین برای تصاویر: این شاخص که با نام آلت تکست (alt text) نیز شناخته میشود، به رباتها کمک میکنند تا درک بهتری از تصاویر داشته باشند.
- استفاده از کلمات کلیدی مهم در هدینگها یا عناوین H۲ و H3: این یکی از مهمترین رویکردها برای تولید محتوای سئوشده و رتبه گرفتن سایتها در گوگل به حساب میآید.
- CTR یا نرخ کلیک: این شاخص نشاندهنده تعداد کلیکهای کاربران روی لینک یک سایت است.
- نرخ پرش (Bounce Rate): این مشخصه، نرخ بازگشت کاربران از سایتها بعد از ورود به آن را نشان میدهد. بالاتر بودن نرخ پرش، به معنی ضعف در عملکرد سایتهاست.
آینده گوگل و موتور جستجوی آن
اگرچه امروزه موتورهای جستجوی زیادی برای پیدا کردن انواع اطلاعات طراحی شده، اما هیچکدام از آنها به اندازه گوگل محبوب نیستند. همین مسئله نیز باعث شده تا مدیران کسبوکارها، سایتهای خود را همسو با الگوریتمهای گوگل توسعه دهند. هرچند، رقابت در این حوزه بسیار زیاد است و برای رسیدن به رتبههای بالا باید از دانش متخصصان استفاده کرد تا علاوه بر رسیدن به موفقیت در کوتاهترین زمان ممکن، در هزینههای شما نیز تا حد زیادی صرفهجویی شود.
سرو مارکتینگ، یکی از حرفهایترین مجموعههای فعال در زمینه سئو و تولید محتواست که به واسطه همکاری با شرکتها و برندهای بزرگ، تجربهای قوی در این حوزه داشته و به شما تضمین میدهد که بتوانید همپای رقبای خود به موفقیت دست پیدا کنید.