بازاریابی درونگرا

بازاریابی درونگرا (inbound marketing) چیست؟

بازاریابی دیجیتال با توسعه اینترنت و کسب‌و‌کارهای آنلاین، روزبه‌روز پیچیده‌تر شده است. یکی از مفاهیم مهم این حوزه، بازاریابی درونگرا است که بر جذب مخاطب با هدف معرفی کسب‌و‌کار و ارتباط پایدار با برند تمرکز دارد. این شیوه، امروزه مهم‌ترین روش بازاریابی دیجیتال به‌شمار می‌رود.

در این مقاله، ضمن تعریف بازاریابی درونگرا، مزایا و مراحلش را معرفی کرده و در آخر نگاهی به کمپین‌های اجرایی آن خواهیم داشت. اگر در دنیای تجارت آنلاین فعالیت می‌کنید، با ما همراه شده و با یکی از مهم‌ترین مفاهیم آن آشنا شوید.

بازاریابی درونگرا چیست؟

بازاریابی درون گرا

بازاریابی درونگرا یا Inbound Marketing نوعی استراتژی دیجیتال مارکتینگ برای جذب مشتریان بالقوه یا سرنخ‌ها از طریق تولید محتوای دیجیتال برای آن‌ها و در ادامه رصد و تعامل با مخاطب در بخش‌هایی مانند خدمات مشتریان و فروش است. این روش، توسط وب‌سایت معروف و مرجع سئو، HobSpot در سال ۲۰۰۵ تعریف شد. بازاریابی درون گرا، برخلاف روش‌های قدیمی‌تر بازاریابی دیجیتال، بر جذب ارگانیک مخاطب به جای دعوت مستقیم از او از طریق تبلیغات متمرکز است. به همین دلیل، عمدتا مخاطبانی را هدف قرار می‌دهد که در موتورهای جستجو به دنبال محصول، خدمات یا پاسخ به سوال مشخصی هستند.

همانطورکه مشخص است در بازاریابی درونگرا، محتوا حرف اول را می‌زند. محتوای تولیدشده می‌تواند مستقیما در مورد کالا یا خدمات شما و یا به‌طورکلی مرتبط با حوزه فعالیت وب‌سایت شما باشد. هدایت هوشمندانه و مرحله به مرحله مشتری بالقوه به صفحات مورد نظر از طریق قرار دادن پیوندهای درست در مطلب، تعریف نقاط تماس با خریدار و دعوت به اقدام در نقاط بهینه از مهم‌ترین اصول تولید محتوا با هدف بازاریابی Inbound هستند.

در اجرای بازاریابی درونگرا معمولا تقویم‌های محتوایی با سطح‌بندی‌هایی مانند صفحه اصلی، صفحات کتگوری یا پیلار، بلاگ، توضیحات محصول و شبکه‌های اجتماعی در نظر گرفته می‌شود. هدف Inbound Marketing قبل از افزایش مستقیم فروش یک وب‌سایت، بهبود برند آگاهی آن است. شاخصی که اندازه‌گیری آن دشوار اما به مرور زمان، قطعا خود را در فروش، کلیک‌های ارگانیک و غیرارگانیک، نرخ کلیک و تماس‌های دریافتی از مشتریان بالقوه نشان می‌دهد.

مزایای بازاریابی درونگرا چیست؟

بازاریابی درون گرا، مهم‌ترین روش بازاریابی پایدار و بلندمدت در حوزه دیجیتال مارکتینگ است. به غیر از افزایش برندآگاهی به‌عنوان هدف اصلی این روش، دیگر مزایای مهم آن موارد زیر هستند:

  • کاهش هزینه‌های تبلیغات یا هزینه‌های بازاریابی برونگرا مانند تبلیغات تلویزیونی و تماس‌های مستقیم
  • فراهم کردن امکان رقابت با شرکت‌های بزرگ برای شرکت‌های کوچک با بودجه اندک
  • تاثیر طولانی‌مدت و عمیق‌تر بر ذهن مخاطب به‌خصوص درصورت به‌کارگیری اشکال متنوع محتوا مانند ویدیو، پادکست و اینفوگرافی
  • امکان ردیابی نتایج در بلندمدت با استفاده از انواع نرم‌افزارهای آنالیز مارکتینگ
  • دسترسی به طیف وسیعی از مخاطبان با تنها چند کلیک در شبکه‌های اجتماعی
  • امکان دریافت بازخورد از مخاطبان
  • کمک به بهبود رتبه کلی سایت در موتورهای جستجو و تاثیر مثبت بازاریابی دسته‌ای از کالاها یا خدمات، بر همه بخش‌های سایت

سازوکار بازاریابی درونگرا چگونه است؟

مراحل بازاریابی درونگرا

پیش از شرح سازوکار بازاریابی درون گرا، لازم است توضیح دهیم که منظور از محتوا در این روش، هریک از انواع محتوای متنی، تصویری، ویدیویی، صوتی، کتاب الکترونیک، فایل‌های قابل دانلود، خبرنامه‌های ایمیلی و غیره است. این محتواها، علاوه بر وب‌سایت اصلی، می‌توانند در شبکه‌های اجتماعی یا دیگر وب‌سایت‌ها به‌عنوان پست مهمان نیز منتشر شوند.

با این مقدمه، بازاریابی درونگرا از نظر سیاست‌های جذب و همراه‌سازی مخاطب شامل سه مرحله مختلف است که در ادامه آنها معرفی می‌کنیم.

مرحله اول؛ جذب مخاطب

Attracting یا جذب مخاطب، عبارت از ایجاد محتوا و توسعه آن در کانال‌های انتشار مختلف است. در این روش که نقش پررنگی در بازاریابی درونگرا دارد، از یک محتوا، نسخه‌های مختلفی تهیه شده و در کانال‌هایی مانند وب‌سایت و شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شوند. محتوای تولیدشده در این مرحله، ارزش‌محور است. به این معنی که باید به مخاطب، اطلاعات مفیدی در رابطه با محصول، خدمات یا موضوعی خاص ارائه کند. راهنمای استفاده از محصول، خدمت و ویژگی‌های آنها نمونه‌هایی از محتواهای Attracting هستند.

به‌خصوص محتواهای متنی شما در بازاریابی درونگرا، علاوه بر کاربرپسند بودن باید معیارهای سئو را نیز در نظر بگیرند. به این معنی که باید با استانداردهای رنکینگ موتورهای جستجو سازگاری داشته باشند. برای این منظور، باید کلمات کلیدی اصلی و فرعی مشخصی برای محتوای خود تعیین کنید که با موضوع آن، همخوانی داشته باشند. در مرحله بعد باید با چگالی مناسب آنها را در طول محتوا استفاده کنید. محتواهای کاربرپسند و سئوپسند رتبه بهتری در نتایج جستجوی کاربران موتورهای جستجو یا SERP پیدا کرده و در نهایت به بهبود ترافیک سایت و برندآگاهی شما کمک می‌کنند.

مرحله دوم؛ درگیر کردن مخاطب

در مرحله درگیر کردن مخاطب یا Engaging Strategies محتواهایی تولید می‌شوند که مخاطب را بیشتر با برند، اهداف شرکت یا وب‌سایت آشنا می‌کنند. هدف از تولید چنین محتواهایی، برقراری ارتباط بلندمدت با مشتریان بالقوه است. در مرحله بعد، نحوه تعامل با کاربران ورودی به وب‌سایت تعیین می‌شود. به‌طور مثال، باید سازوکارهایی برای نحوه مدیریت ترافیک ورودی کاربران و رسیدگی به آنها تعریف شوند.

درگیر کردن مخاطب در بازاریابی درونگرا، نیازمند نرم‌افزارهای ردیابی نرخ تبدیل یا Conversion Rate Tool است. نرخ تبدیل درصدی از ترافیک ورودی سایت است که اقدام مشخصی را به انجام رسانده‌اند. این اقدامات، شامل خرید، کلیک روی لینکی خاص، کامنت‌گذاری، ارسال ایمیل، ساخت حساب کاربری و غیره می‌شوند.

بخش مهمی از درگیر کردن مخاطب در بازاریابی درونگرا، دریافت اطلاعات او شامل نام، ایمیل یا شماره تماس او است. سایت‌ها برای دستیابی به این هدف، فرم‌ها، پاپ‌آپ‌ها و صفحات مشخصی طراحی می‌کنند.

مرحله سوم؛ سنجش رضایت مشتری

سومین مرحله در بازاریابی درونگرا، اطمینان از رضایت مشتری یا Delighting Strategy است. در این مرحله، بر رضایت کاربران وب‌سایت تمرکز شده و اساس آن را نظرسنجی‌ها تشکیل می‌دهند. اما این نظرسنجی‌ها لزوما به‌صورت مستقیم برای مشتریان ارسال نمی‌شوند. بسیاری از وب‌سایت‌ها از نرم‌افزارهایی استفاده می‌کنند که با در نظر گرفتن مواردی مانند زمان درگیری مخاطب با محتوا، کلیک روی لینک‌های داخلی آن و غیره رضایت مخاطب را می‌سنجند.

استفاده ربات‌های نظرسنجی در شبکه‌های اجتماعی نیز دیگر روش اجرای بازاریابی درونگرا در مرحله Delighting است. این ربات‌ها امروزه به بخش مهمی از سیستم پشتیبانی وب‌سایت‌ها تبدیل شده‌اند. سنجش رضایت مشتریان، معمولا حدود ۶ ماه پس از خرید محصول یا خدمات توسط آنها انجام می‌شود.

کمپین بازاریابی درون گرا چیست؟

کمپین بازاریابی درون گرا

حتما تا به اینجا نیز متوجه شده‌اید که اجرای بازاریابی درونگرا به معنی تولید محتوای بی‌هدف نیست. برای اجرای این روش، باید از تاکتیک‌ها یا برنامه‌ریزی‌هایی استفاده کنید که از آنها اغلب به‌عنوان کمپین یاد می‌شود. هر کمپین بازاریابی Inbound شامل مراحل زیر است:

  • تولید محتوای بهینه و سئوشده با ارزش بالا برای مخاطب
  • سئوی تکنیکال وب‌سایت به‌منظور کسب رتبه بالاتر در موتورهای جستجو
  • تولید محتوای بهینه‌شده برای شبکه‌های اجتماعی
  • استفاده از ابزارهای آنالیز برای اندازه‌گیری شاخص‌هایی ترافیک، نرخ تبدیل و غیره
  • هدایت و تعامل مستقیم‌تر با مخاطب از طریق ایمیل، فرم‌های نظرسنجی و غیره
  • شناسایی نقاط ضعف مانند محتواهای ناموفق در جذب مخاطب، نقاط بازمانده از رقبا و غیره
  • بهبود سیاست‌های قبلی بازاریابی درونگرا

بازاریابی درون گرا؛ دروازه موفقیت کسب‌و‌کارها در عصر اینترنت

در زمان نگارش این مطلب، حدود ۱۹ سال از زمان پیدایش مفهوم بازاریابی درونگر می‌گذرد. در طول این سال‌ها بر همگان مشخص شده است که مشتریان به دست آمده از این طریق، وفادارتر و ارزشمندتر هستند. بااین‌حال اجرای آن به سادگی بازاریابی برونگرا و روش‌های سنتی‌تر نیست. برای این منظور، لازم است از تجربه و دانش متخصصان سئو، تولید محتوا و دیجیتال مارکتینگ کمک بگیرید. تیم سرو مارکتینگ با سال‌ها تجربه موفق در حوزه سئوی کسب‌و‌کارهای آنلاین ایرانی در این مسیر شما را یاری می‌کند. برای دریافت اطلاعات بیشتر دراین‌باره با ما تماس بگیرید.

post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *