دامین یا دامنه سایت چیست؟

نام دامنه چیست؟ این یکی از اولین سوالات افرادی است که قصد راه‌اندازی وب‌سایت را دارند. دامنه، دامین یا دومین (Domain) همگی معرف آدرس وب‌سایت شما هستند. شناخت این مفهوم و المان‌های سازنده و سازوکارش، برای داشتن مخاطبان آنلاین هرچه بیشتر ضروری است.

در این مقاله ابتدا به این سوال پاسخ می‌دهیم که دامین چیست و چه کارایی دارد؟ در ادامه نیز قسمت‌های مختلف، تاثیر آن بر سئوی سایت، تفاوت آن با URL و ارتباطش با HOST را بررسی می‌کنیم. اگر قصد راه‌اندازی وب‌سایت را دارید با ما همراه شده و با یکی از پایه‌ای‌ترین مفاهیم آن آشنا شوید.

دامنه چیست و چه قسمت هایی دارد؟

نام دامنه یا Domain Name آدرس هر وب‌سایت است که کاربران با تایپ کردن آن در نوار جستجوی مرورگر خود به آن وب‌سایت دسترسی پیدا می‌کنند. این آدرس، شامل تعدادی کاراکتر به صورت حروف، اعداد یا کاراکترهای دیگر است. google.com و Sarvmarketing.com نمونه‌هایی از نام دامنه هستند. در انتهای سال ۲۰۲۳، تعداد دامین‌های ثبت شده در دنیا حدود ۳۵۰٫۵ میلیون تخمین زده می‌شود.

از نگاه تکنیکی، دامنه، جایگزین آدرس IP شده است. آدرسی که برای کامپیوترهای غول‌پیکر ارائه‌دهنده‌ی خدمات هاستینگ منحصربه‌فرد است. ازآنجاکه یک آدرس آی‌پی شامل مجموعه‌ای از اعداد است، به‌خاطرسپاری و تشخیص آن از دیگر آدرس‌ها دشوار خواهد بود. به همین دلیل، نام دامنه که می‌تواند شامل کلمات معنی‌دار باشد، جایگزین آن شده است. بااین‌حال، هر سرور برای برقراری ارتباط کاربر با وب‌سایت، آدرس تایپ‌شده توسط کاربر را به آدرس IP اصلی وب‌سایت، ترجمه می‌کند.

انتخاب نام دامنه، ثبت و خرید آن از شرکت‌های ارائه‌دهنده‌ی این خدمات، یکی از ابتدایی‌ترین مراحل طراحی سایت است. لازم است که نام دامین خود را از شرکتی معتبر خریداری کنید.

بخش های تشکیل دهنده دامین چیست؟

بخش های تشکیل دهنده دامین چیست؟

حتما می‌پرسید که المان‌های یک نام دامنه چیست؟ در پاسخ باید گفت که Domain Name شامل دو یا سه قسمت اصلی است که هریک با یک نقطه یا دات (.) از یکدیگر جدا می‌شوند. این قسمت‌ها عبارتند از:

  • TLD یا Top Level Domain که به معنی دامنه‌ی سطح بالاست و در منتهی‌الیه سمت راست Domain قرار دارد. این قسمت خود به دو دسته‌ی عمومی مانند com، net و org و یا اختصاصی شامل نام کشورها مانند ir، uk و us تقسیم می‌شود.
  • ۲LD یا Second Level Domain؛ که به معنی دامنه‌ی سطح دوم است و در میانه‌ی نام دامنه قرار دارد.
  • ۳LD یا Third Level Domain؛ که به معنی دامنه‌ی سطح سوم بوده و بین www و ۲LD قرار می‌گیرد. این قسمت، لزوما در همه دامنه‌ها دیده نمی‌شود.

به‌عنوان مثال قسمت‌های مختلف نام دامنه facebook.co.uk به شرح زیر هستند:

  • Uk: TLD
  • Co: 2LD
  • Facebook: 3LD

این در حالی است که اگر کلمه Co حذف شود، Facebook به‌عنوان ۲LD این نام دامنه شناخته خواهد شد.

زیر دامنه چیست؟

زیر دامنه چیست؟

اما شاید هنگام خرید نام دامنه، با عبارت زیر دامنه یا ساب دامین برخورد کرده باشید. منظور از این کلمه، ورژن‌ها یا نسخه‌هایی از نام دامنه اصلی شماست که به بخش‌های مختلف وب‌سایت‌تان اشاره دارد. به‌عنوان مثال، اگر نام دامنه‌تان example.com باشد، می‌توانید برای آن زیر دامنه‌هایی مانند mail.example.com، booking.example.com یا shop.example.com را نیز ثبت کنید. کاربر می‌تواند با تایپ این عبارات، مستقیما به بخش مربوطه دسترسی پیدا کند.

تفاوت URL و دومین چیست؟

بسیاری از افراد در درک تفاوت URL و نام دامنه دچار سردرگمی هستند. URL مخفف عبارت Uniform Resource Locator بوده و برای هر صفحه یا سند از وب‌سایت شما متفاوت است. این آدرس، نام دامنه سایت را نیز در بر می‌گیرد؛ اما علاوه بر آن، شامل اطلاعات دیگری مانند پروتکل و مسیرها نیز می‌شود. به‌عنوان مثال در آدرس اینترنتی https://example.com/shopping/cloths؛ example.com‌، نام دامنه؛ https، پروتکل و shopping/cloths، مسیر یا Route هستند.

المان‌های URL را پس از تولید محتوا برای هر صفحه و هنگام بارگذاری آن می‌توانید به شکلی بهینه تغییر دهید. توصیه می‌شود URL‌ ها کوتاه، مرتب و بسیار مرتبط با محتوای صفحه باشند. علاوه بر این، پروتکل HTTPS در مقایسه با HTTP به معنی امنیت بیشتر سایت است. این فاکتور، در رتبه بندی گوگل تاثیر مستقیم دارد.

اهمیت نام دامنه در رتبه سایت

اهمیت نام دامنه در رتبه سایت

شاید بپرسید که در فرآیند سئو، نقش و اهمیت نام دامنه چیست؟ در پاسخ باید گفت که هرچند الگوریتم‌های موتورهای جستجو ازجمله گوگل، نام دامنه سایت را به‌عنوان فاکتوری در رتبه‌بندی خود در نظر نمی‌گیرند؛ اما این نام به‌طور غیر مستقیم بر رتبه سایت شما اثرگذار است.

به‌طورکلی هرچه نام دامنه، کوتاه‌تر، به یاد ماندنی‌تر، خاص‌تر و مرتبط‌تر با ماهیت فعالیت و محتوای سایت باشد، احتمال جستجوی مستقیم آن توسط کاربران بیشتر خواهد بود. عاملی که قطعا بر رتبه ارگانیک سایت نیز اثرگذار است.

از سوی دیگر باید در نظر بگیرید که تغییر نام دامنه قطعا بر سئو سایت اثرگذار است. این تغییر، ممکن است سبب بروز مشکلات فنی مانند وقوع انواع ریدایرکت شود. خزنده‌های گوگل تعداد ریدایرکت‌ها را به‌عنوان عاملی اثرگذار در تجربه‌ی کاربران، به شکل منفی در نظر می‌گیرند.

اگر می‌پرسید که مهم‌ترین نکات هنگام خرید نام دامنه چیست؟ باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • رعایت سادگی و اختصار
  • حتی‌الامکان خرید دامین .com و ثبت نام دامنه با TLD ‌های معروف دیگر مانند ORG و NET
  • پرهیز از اعداد و کاراکترهای خاص خط تیره و اسلش
  • حتی‌الامکان خرید ساب دامین‌های مرتبط
  • حفظ ارتباط نام دامنه با نام برند

ارتباط هاست و نام دامنه چیست؟

هاست یا فضای میزبانی نیز یکی دیگر از ملزومات راه‌اندازی سایت در کنار نام دامنه است. روی این فضا که توسط شرکت‌های فراهم‌کننده‌ی فضاهای ذخیره‌سازی ارائه می‌شود، اطلاعات سایت ذخیره خواهد شد. به‌این‌ترتیب، هنگامی که کاربری، نام دامنه سایت شما را جستجو می‌کند، درخواست او به شبکه‌ی جهانی سرورها صادر می‌شود. در ادامه، نام سرور مرتبط با نام دامنه جستجو شده و درخواست کاربر به کامپیوتری که اطلاعات سایت روی آن ذخیره شده، ارسال می‌شود. این کامپیوتر که به آن وب سرور گفته می‌شود، اطلاعات سایت را برای کامپیوتر کاربر، بارگذاری می‌کند.

نام دامنه آغاز مسیر هر سایت

در این مقاله تلاش کردیم به این سوال پاسخ دهیم که نام دامنه چیست؟ همانطورکه گفتیم، این نام درواقع، آدرس هر وب‌سایت در اینترنت است که از دو یا سه بخش اصلی تشکیل می‌شود. انتخاب یک Domain مناسب، یکی از مراحل مهم برندینگ بوده و تاثیر قابل‌توجهی نیز بر تجربه‌ی کاربران دارد.

post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *